Front page
Comics informations
About project
Authors and works
Previous Issues
Activities
About us
Contact with us
Links
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics
 • Balcan Comics

Visitors

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday143
mod_vvisit_counterThis week300
mod_vvisit_counterThis month2464
mod_vvisit_counterAll days328207

Online (20 minutes ago): 4
Today: Dec 18, 2017
 
Balcan Comics
Конкурс за 13-тиот Меѓународен Салон за стрип - Велес 2015 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Saturday, 21 March 2015 13:22
There are no translations available.

Пропозиции:

-Право на учество имаат сите автори од цел свет, без разлика на полот и возраста;

-Должината на стрипот да биде од 1 до 6 табли, и тоа на А4 формат, (мин.300дпи ако се испраќа по електронски пат). Доколку стрипот е на една страна треба да биде со најмалку  5 сликички

НАПОМЕНА :Доколку стрипот е во боја , препорачливо е истиот да се испрати преку пошта или достави лично.

-Стриповите нема да бидат вратени, .Со самото испраќање организаторот се стекнува со право да ги објавува и презентира заедно со авторите   во  склоп на промоција на своите активности.

-Авторите коишто ќе испратат свои стрипови влегуваат во комбинација за обезбедување на пат , сместување и исхрана во текот на 13   Интернационален салон на Стрип „Велес 2015“(средината на октомври)

-Tемата на стрипот е слободна.Секој автор (билo цртач, туш ,колор ) може да учествува со само еден  стрип; Исклучок има за  сценаристите каде се дозволува да едно лице направи сценарио за повеќе стрипови.

-Учесниците коишто се во основно образование треба да се насочат кон своите основни училишта заради раширување  на информацијата, организирано пријавување како и избор на тема за цртање.

-На еден стрип можат да работат повеке автори (притоа да се напише кој што направил: сценарио, молив, туш...)

-Заедно со стрипот да се испрати лична биографија (име и презиме со фотографија, дата на раѓање адреса, и држава од каде е авторот ,е маил  како и година кога е стрипот нацртан..Исто така на сите  стрипови треба бидат наведени авторите како и називот на стрипот .Пристигнатите стрипови, без овие информации, нема да бидат земени во предвид за награди.

-Стриповите од македонски автори(со исклучок на ситуации кога сценаристот е од друга земја) треба да бидат на македонски јазик и кирилско писмо.

-Сите пристигнати стрипови ќе бидат земени во конкуренција за излагање во склоп на

изложбата во склоп на  Салонот на  стрип со реална можност за друг вид на промоција

-Пристигнатите стрипови ќе бидат разгледани од тричлена интернационална комисија којашто  ќе направи избор и ќе ги предложи следните награди:

 • Прва награда, 200 ЕУ* ''Златен  стрип '',  и диплома за прво место.
 • Втора награда, диплома за второ место.
 • Трета награда,  диплома за трето место.
 • Награда за најдобро сценарио, диплома.
 • Награда за најдобар млад автор до 18 години, диплома.
 • Други специјални награди

Рокот за испракање е до 15-ти Септември 2015 година,Тие може да се испратат на

 1. a)Адреса: Стрип Центар на Македонија – Велес (за конкурсот)

Ул. Васил Горгов, бр.78 ,1400 Велес ,Република Македонија

б)      Или преку Е-маил: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 За повеќе информации може да се јавите на телефон 075 374 155 

 

Announces:
OPEN COMPETITION for 
12th Comic Showroom VELES 2015
Propositions:
- The competition is open to all comic artists from all over the world.
- Entries must be 1-6 pages long. If the entry is only one page long it must have at least 5 panels.
- Entries must be sent in A4 format (21x29,7cm). Please send only quality print copies (300 dpi). The submitted prints will not be returned! 
- No specific theme is set.
- The storytelling in the comic can be written in any official language.
- Each visual artist (pencil, inker, colorist or letterer) can take part with only one submission, while each scenarist can enter with more than one submission.
- The same comic entry can be submitted by more than one artist.
- Each participant must send: photography, short biography, personal address, telephone, e-mail and additional info of the year when the comic is made. Without this the submission will not be evidenced!
- All submitted comics will be presented properly and will take part in the official comic showroom in Veles; and will be considered for other possibilities of promotion as stated in the Comic Centre’s policy.
- With the act of submission the author/s is/are passing the rights of publishing in any form to the Comic Centre of Macedonia.
- The entries will be reviewed by three member international jury.
- The jury will give the following awards:
1st award: “Golden Comic”, 200 EU and Diploma;
2nd and 3rd award: Diploma;
Best scenario award: Diploma;
Award for the youngest author: Diploma;
Award up to 18 years: Diploma.
- The deadline for entries is September 15th, 2014.
- The comics can be sent via postal service or e-mail.
Postal address: Comic centre of Macedonia
“For the comic competition”
Vasil Gjorgov Street 78
1400  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

For more info: ++ 389 075 374 155 
www.comicscenter.mk


Last Updated on Tuesday, 02 June 2015 21:28
 
Фотографии од New Comic Friendships - Албанија и Косово PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Saturday, 29 November 2014 17:17
There are no translations available.

DSCN0224

Read more...
 
PROJECT “NEW BALKAN FRIENDSHIP” PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 22 August 2014 15:56

New-Comic-Friendships-final-new-web

Last Updated on Monday, 15 September 2014 12:43
 
Фотографии од New Comic Friendships PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 30 October 2014 16:01
There are no translations available.

20141017 193620

Read more...
 
Program of the 12th International Comic Showroom - Veles 2014 and the Project New Comic Friendships PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 06 October 2014 21:07

Friday, 17/10/2014

19:00 Opening of the 12th International Comic Showroom - Veles 2014 and the "New Comic Friendships" project.

- Introduction of guests

- Granting this year's Award for promotion of the comic - "Bunker"

- Granting of special recognition for the development of the comic world Ervin Rustemagic

- Granting the Award of the International Competition "Golden comic 2014"

- Opening of the exhibitions

- From 17:00 The comic trade shop will be open in the lobby at the Art Gallery

Saturday, 18/10/2014

11:00 Ervin Rustemagic: How to sell a comic strip?

12:00 Bosko Karadzov: Comics in the digital era: Redefining and rethinking

16:00 The project New Comic Friendships (Part 1): Turkey, Serbia and Albania

18:00 Free Comic talks

19:00 Alexa Gajic: Film TECHNOTISE

- During the Comic Showroom there will be ongoing comic strip workshop

- During the Comic Showroom there will be open comic trade shop

Sunday, 19/10/2014

11:00 The project New Comic Friendships (part 2): Kosovo, Montenegro and Bosnia and Herzegovina

16:00 Free Comic talks

17:00 Closing of the Comic Showroom

- During the Comic Showroom there will be ongoing comic strip workshop

- During the Comic Showroom there will be open comic trade shop

Last Updated on Monday, 06 October 2014 21:10
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 Next > End >>

Page 2 of 7

SUPPORTED BY

PREVIOUS ISSUES

Authors

Who is online

We have 76 guests online
Forum